Sposób przygotowania:
Drożdżówki z serem
ser z cukrem i jajkiem utrzeć dodać rodzynkiMleko zagrzać, trzepaczką rozprowadzić w mleku trochę mąkidodać rozpuszczone w pół szklanki mleka drożdże z 2 łyżeczkami cukrui utarte z cukrem żółtka (ok 4 łyżki cukru), mieszać ręką dodając stopniowo mąkę,dodać roztopione masło, dobrze wyrobić, ...Wyrobione ciasto posypać mąką uklepać,Wyjąc ciasto na stolnicę rozciągnąć i uformować wałek pociąć na równe kawałkikażdy rozpłaszczyć i zrobić w nim dołek. Układać od razu na blaszkach.Do każdego dołka nałożyć po 2 łyżeczki nadzienia, odstawić do wyrośnięcia.Nagrzać piekarnik do 175° posmarować brzegi białkiem jajka i wstawić do upieczenia na rumiany kolor.
blackbetty
eli_555
łakomczuszka
Anula
Senqa