Sposób przygotowania:
Drożdżówki z serem i kolorową kruszonką.
Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, wlać podgrzaną maślankę, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie wsypać 3 szkl mąki, dodać 2 żółtka, roztopione i przestudzone 5 dag masła, szczyptę soli i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce. Z pozostałej mąki, cukru, 1 łyżeczki cukru waniliowego, 1 żółtka i 5 dag masła zrobić kruszonkę. Podzielić na połowę. Do jednej części dodać kakao, wymieszać. Pozostałe masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać przeciśnięty przez praskę ser, 2 żółtka, 2 łyżeczki cukru waniliowego i dokładnie utrzeć. Pod koniec wsypać otartą skórkę z pomarańczy i rodzynki, wymieszać. Ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, pokroić na kwadraty. Na każdy kawałek nałożyć ser, złożyć po przekątnej, skleić, ułożyć na przygotowanej blaszce, odłożyć na 15 minut. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 175 stopni około 20 minut.