Sposób przygotowania:
Drożdżówki z serem i kruszonką
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
NADZIENIE : Ser biały utrzeć z żółtkiem i cukrem pudrem.
KRUSZONKA : Wszystkie składniki rozcieramy w palcach tworząc kruszonkę.
CAŁOŚĆ : Drożdże kruszymy , mieszamy z łyżeczką cukru , łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka – odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Wszystkie składniki mieszamy z rozczynem i dokładnie wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Wyciągamy na podsypany mąką blat i zagniatamy.
Dzielimy na 12-13 kawałków. Każdy rozwałkowujemy. Na środek nakładamy porcję sera , zamykamy przez pół.
Zwijamy „ślimaka” , układamy na lekko natłuszczonej blasze i ostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Smarujemy roztrzepanym białkiem , posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego na 220C piekarnika na ok. 15-20 minut. Smacznego!
NADZIENIE : Ser biały utrzeć z żółtkiem i cukrem pudrem.
KRUSZONKA : Wszystkie składniki rozcieramy w palcach tworząc kruszonkę.
CAŁOŚĆ : Drożdże kruszymy , mieszamy z łyżeczką cukru , łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka – odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Wszystkie składniki mieszamy z rozczynem i dokładnie wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Wyciągamy na podsypany mąką blat i zagniatamy.
Dzielimy na 12-13 kawałków. Każdy rozwałkowujemy. Na środek nakładamy porcję sera , zamykamy przez pół.
Zwijamy „ślimaka” , układamy na lekko natłuszczonej blasze i ostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Smarujemy roztrzepanym białkiem , posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego na 220C piekarnika na ok. 15-20 minut. Smacznego!
kołczu