Sposób przygotowania:
Drożdżówki z serem i kruszonką
Drożdże pokruszyć do miski, wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Następnie dodać mąkę, sól, 2 żółtka, oliwę, śmietanę i zagnieść ciasto. Wyrabiać tak długo aż będą robiły się pęcherzyki powietrza. Pod koniec dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować, wycinać duże krążki, układać na przygotowanej blaszce. Odłożyć do wyrośnięcia. Masa serowa Ser z żółtkiem i cukrem pudrem i oliwą, zmiksować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową i aromat, wymieszać. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białka. Kruszonka Do miseczki wsypać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy i ugniatając palcami zrobić kruszonkę. Na każdym wyrośniętym krążku dnem szklanki zrobić wgłębienie, nałożyć masę serową i posypać kruszonką. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym białkiem. Blaszkę z drożdżówkami włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 20 minut.