Sposób przygotowania:
Drożdżówki z serem (ricotta)ETAP 1:
Przygotowywanie drożdżówek rozpoczynamy od przygotowania rozczynu; pokruszone drożdże, ½ szklanki ciepłego mleka, cukier i 2 łyżki mąki dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. W garnuszku, na małym ogniu, roztapiamy masło, odstawiamy do przestygnięcia.
ETAP 2:
Obie mąki przesiewamy przez sitko, wysypujemy na stolnicę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, roztopione masło, roztrzepane żółtka, resztę mleka, pozostały cukier i sól. Całość wyrabiamy do momentu uzyskania elastycznego ciasta( około 10 minut). Jeśli ciasto jest za suche, można dodać odrobinę ciepłego mleka. Gładkie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
ETAP 3:

Odsączony serek ricotta przecieramy przez sitko, dodajemy skórkę i sok z cytryny, cukier i jajko. Mieszamy.
ETAP 4:

Wyrośnięte ciasto składamy jak kopertę( prawą część do środka, lewa na prawą, dolną do środka i górną do środka).
ETAP 5:

A następnie delikatnie je rozwałkowujemy (na blacie podsypanym mąką) na placek o grubości około 3 mm i wymiarach około 33x60 cm.
ETAP 6:

Placek smarujemy równomiernie nadzieniem serowym na całej powierzchni, zostawiając centymetrowy margines na brzegu.
ETAP 7:

Ciasto składamy na trzy, 1/3 ciasta (dolną część) zaginamy i zakładamy do środka.
ETAP 8:

Przykryliśmy 2/3 placka, drugą częścią( górną) przykrywamy pierwszą.
ETAP 9:

Tak uformowane ciasto ( długi, wąski prostokąt) ostrym nożem, kroimy na paski o szerokości około 5 cm
ETAP 10:

po czym skręcamy je w połowie, jak muszkę. Tak przygotowane drożdżówki układamy na wyłożonej papierem blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Pieczemy w nagrzanym do 180° piekarniku, przez około 25 -30 minut. Studzimy na kratce.
ETAP 11:

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem. Lukier robimy mieszając ½ szklanki cukru pudru z łyżką przefiltrowanego soku z cytryny. Smarujemy jeszcze ciepłe drożdżówki.
Hrabina w kuchni
biedroneczki
mocsłodkości