SUPERPRZEPIS

Drożdżówki z truskawkami

  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Drożdżówki z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Pyszne, słodkie bułeczki, nadziane truskawkami, z czapeczką z kruszonki. Smakują dzieciom dużym i małym.

Składniki:

Drożdżówki z truskawkami

Ciasto

Nadzienie

Kruszonka

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z truskawkami

Zaczyn

Drożdżówki z truskawkami
zaczyn, wymieszane drożdże z cukrem, mlekiem i mąką

*Wszystkie składniki powinny mieć jednakową-pokojową temperaturę.
Drożdże mieszam z dwoma łyżkami cukru i ciepłego mleka, dodaję 2-3 łyżki mąki, mieszam całość i odstawiam na 20 minut, do pół godziny, aby podrosły.

Ciasto

Drożdżówki z truskawkami
wymieszać mleko z olejem i jajkami dodać szczyptę soli

W większej misce, mieszam mleko z olejem, cukrem i szczyptą soli.

Ciasto c.d.

Drożdżówki z truskawkami
teraz trzeba dodać zaczyn wyrobić gładkie ciasto

Przesiewam mąkę i dodaję zaczyn. Wyrabiam gładkie ciasto.

Wyrastanie

Drożdżówki z truskawkami
ciasto musi podwoić swoją objętość

Nakrywam czystą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia, przynajmniej na godzinę. Ciasto podwoi objętość.

Kruszonka

Podczas wyrastania ciasta, przygotowuję owoce i kruszonkę.
Truskawki przepłukuję pod wodą, obieram szypułki, większe kroję na połówki/ ćwiartki. Jeśli dodaję rabarbar, obieram go i kroję na kawałeczki, obtaczam w cukrze.
Miękką margarynę rozcieram palcami z mąką i cukrami, aż powstanie kruszonka.

Formowanie

Drożdżówki z truskawkami
uformowane drożdżówki

Gotowe ciasto , lekko ugniatam, dzielę na cztery części, delikatnie rozciągam wałkiem i wykrawam kubkiem cztery koła(drożdżówki) . Układam od razu na blaszce ( w odstępach) na natłuszczonym papierze do pieczenia. Na każdym robię „dołek” można użyć większego kieliszka, lub literatki, dno zanurzam w mące.

Wykończenie

Drożdżówki z truskawkami
poukładane owoce

Brzegi drożdżówek smaruję rozbełtanym jajkiem. W środek wkładam sporo truskawek, można też dołożyć po kawałeczku rabarbaru, wg gustu. Teraz jeszcze kruszonka .

Pieczenie

Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki można odłożyć do wyrośnięcia, lub zrobić tak jak ja, nagrzałam piekarnik do 150 st C , wsadziłam drożdżówki, na 10 minut, pięknie podrosły

Pieczenie

Drożdżówki z truskawkami

Po tym czasie zwiększyłam temperaturę do 195 st C i piekłam około 15 -20 minut, trzeba sprawdzać, jak się zarumienią są gotowe.

ETAP 10:

Drożdżówki z truskawkami

Jeszcze gorące posypałam cukrem pudrem .
Smacznego.


Tagi:

jajko jajka