Sposób przygotowania:
Drożdżówki z truskawkamiZaczyn
*Wszystkie składniki powinny mieć jednakową-pokojową temperaturę.
Drożdże mieszam z dwoma łyżkami cukru i ciepłego mleka, dodaję 2-3 łyżki mąki, mieszam całość i odstawiam na 20 minut, do pół godziny, aby podrosły.
Ciasto
W większej misce, mieszam mleko z olejem, cukrem i szczyptą soli.
Ciasto c.d.
Przesiewam mąkę i dodaję zaczyn. Wyrabiam gładkie ciasto.
Wyrastanie
Nakrywam czystą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia, przynajmniej na godzinę. Ciasto podwoi objętość.
Kruszonka
Podczas wyrastania ciasta, przygotowuję owoce i kruszonkę.
Truskawki przepłukuję pod wodą, obieram szypułki, większe kroję na połówki/ ćwiartki. Jeśli dodaję rabarbar, obieram go i kroję na kawałeczki, obtaczam w cukrze.
Miękką margarynę rozcieram palcami z mąką i cukrami, aż powstanie kruszonka.
Formowanie
Gotowe ciasto , lekko ugniatam, dzielę na cztery części, delikatnie rozciągam wałkiem i wykrawam kubkiem cztery koła(drożdżówki) . Układam od razu na blaszce ( w odstępach) na natłuszczonym papierze do pieczenia. Na każdym robię „dołek” można użyć większego kieliszka, lub literatki, dno zanurzam w mące.
Wykończenie
Brzegi drożdżówek smaruję rozbełtanym jajkiem. W środek wkładam sporo truskawek, można też dołożyć po kawałeczku rabarbaru, wg gustu. Teraz jeszcze kruszonka .
Pieczenie
Drożdżówki można odłożyć do wyrośnięcia, lub zrobić tak jak ja, nagrzałam piekarnik do 150 st C , wsadziłam drożdżówki, na 10 minut, pięknie podrosły
Pieczenie
Po tym czasie zwiększyłam temperaturę do 195 st C i piekłam około 15 -20 minut, trzeba sprawdzać, jak się zarumienią są gotowe.
ETAP 10:
Jeszcze gorące posypałam cukrem pudrem .
Smacznego.