Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

SUPERPRZEPIS

Drożdżówki z twarogiem i borówkami

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowe, puszyste drożdżówki w kształcie przeplatanego warkocza. Z dodatkiem twarogu i świeżych borówek. Smakują wyśmienicie.

Drożdżówki z twarogiem i borówkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z twarogiem i borówkami

Zaczyn:

Ciasto:

Dodatki:

  • 300 g. twarogu półtłustego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 200 g. borówki amerykańskiej

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z twarogiem i borówkami

ETAP 1:

Drożdżówki z twarogiem i borówkami

Do miski wkruszyć drożdże , wlać ciepłe mleko , wsypać cukier, sól oraz mąkę.

Składniki wymieszać razem do powstania gęstości kwaśnej śmietany.

Odstawić na 20-15 min do wyrośnięcia.

Do miski wsypać mąkę i cukier, wlać mleko oraz masło. Wyrobić gładkie , elastyczne ciasto.

Odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

ETAP 2:

Drożdżówki z twarogiem i borówkami

Dodatki: Twaróg przełożyć do miski, dodać śmietanę, cukier puder oraz borówki.

Całość dokładne wymieszać.

Ciasto: Ciasto podzielić na kawałki ( np. 6)
Każdy kawałek ponownie podzielić na 3 części, każdą rozwałkować, rozsmarować farsz, zwinąć w rulon.

ETAP 3:

Drożdżówki z twarogiem i borówkami

Z 3 rulonów z twarogiem, zapleść warkocz.

ETAP 4:

Drożdżówki z twarogiem i borówkami

Drożdżówki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym białkiem.
Pozostawić na kolejne 10 min.

ETAP 5:

Drożdżówki z twarogiem i borówkami

Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180st.