SUPERPRZEPIS

Drożdżowo porzeczkowe babeczki

  • 3
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Drożdżowo porzeczkowe babeczki

Muffiny drożdżowe z porzeczkami i kruszonką oraz lukrem. Obowiązkowo lukier musi być bo moja rodzina bardzo lubi. Lekko kwaskowe.

Składniki:

Drożdżowo porzeczkowe babeczki

 

 

  • 3 żółtka

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

 

  • 2 łyżki smalcu ( albo masło)

 

 

 

 

 

  • lukier / cukier puder plus sok z cytryny/

 

 

 

  • kruszonka:

 

 

  • 50 g cukru

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowo porzeczkowe babeczki

ETAP 1:

Drożdżowo porzeczkowe babeczki
ciasto drożdżowe wyrobione odstawione do wyorośnięcia w misce

Zaczyn:
Do miski przekładam drożdże dodaje letnie mleko około 3 łyżki mleka, szczyptę cukru i łyżkę mąki.Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam pozostała mąkę, dodaję sól, letnie mleko resztę, jogurt,. Żółtka ubijam z cukrem mikserem, dodaję do składników i wyrabiam mikserem. Na końcu dodaję smalec roztopiony letni. Wyrabiam dalej aż ciasto będzie jednolite. Odstawiam do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Drożdżowo porzeczkowe babeczki
ciasto rozwałkowane na kwadraty na desce podsypanej mąką

Po tym czasie ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką i wałkuj . Kroję na 12 kwadratów.

ETAP 3:

Drożdżowo porzeczkowe babeczki
ciasto wyłożone w formie do muffinek odstawione do wyrośnięcia

Układam je w foremce do mufinek wysmarowanej wcześnie. Lekko dociskam. Odstawiam do wyrośnięcia ponownie.
Kruszonka:
Do miski przekładam masło, przesiewam mąkę i łączę. Na końcu dodaję cukier i palcami zagniatam.

ETAP 4:

Drożdżowo porzeczkowe babeczki
porzeczki ułożone na babeczkach dodana kruszonka

Do każdej sztuki dodaję porzeczki i na wierzch kruszonkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 25 minut. Po wystudzeniu lukruję.