Sposób przygotowania:
Drożdżowo porzeczkowe babeczkiETAP 1:
Zaczyn:
Do miski przekładam drożdże dodaje letnie mleko około 3 łyżki mleka, szczyptę cukru i łyżkę mąki.Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam pozostała mąkę, dodaję sól, letnie mleko resztę, jogurt,. Żółtka ubijam z cukrem mikserem, dodaję do składników i wyrabiam mikserem. Na końcu dodaję smalec roztopiony letni. Wyrabiam dalej aż ciasto będzie jednolite. Odstawiam do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Po tym czasie ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką i wałkuj . Kroję na 12 kwadratów.
ETAP 3:
Układam je w foremce do mufinek wysmarowanej wcześnie. Lekko dociskam. Odstawiam do wyrośnięcia ponownie.
Kruszonka:
Do miski przekładam masło, przesiewam mąkę i łączę. Na końcu dodaję cukier i palcami zagniatam.
ETAP 4:
Do każdej sztuki dodaję porzeczki i na wierzch kruszonkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 25 minut. Po wystudzeniu lukruję.
weronikaS
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2