Sposób przygotowania:
drożdżówy
Drożdże pokruszyć palcami,zasypać: 1łyżeczką cukru,1 łyżką mąki,zalać podgrzanym lekko mlekiem (letnie, ale nie za zimne)wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia ( polecam zimą kaloryfer a latem na parapecie lub w pobliżu kuchenki) Margarynę roztopić, dodać cukier,jajka(3),szczyptę soli i wymieszać z drożdżowym rozczynem, dodać stopioną margarynę,wyrobić ciasto, zostawić do wyrośnięcia.
Owoce umyć,lekko osuszyć i obsypać cukrem. Nabierać porcję ciasta według uznania, rozpłaszczać o nakładać ok 2-3 owoców i zalepiać. Na koniec posmarować bułki rozkłóconym jajkiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20-40 min. Wszystko zależy od pieca, zazwyczaj "pierwsza partia" piecze się długo kolejne krócej. Bułki rozstawić w sporej odległości na blaszce, bo rosną jak szalone:)
Owoce umyć,lekko osuszyć i obsypać cukrem. Nabierać porcję ciasta według uznania, rozpłaszczać o nakładać ok 2-3 owoców i zalepiać. Na koniec posmarować bułki rozkłóconym jajkiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20-40 min. Wszystko zależy od pieca, zazwyczaj "pierwsza partia" piecze się długo kolejne krócej. Bułki rozstawić w sporej odległości na blaszce, bo rosną jak szalone:)
cherry
Agutia