jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Drożdżowy mikołaj

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Drożdżowy mikołaj może stanowić także świąteczną dekorację stołu. Pysznie smakuje z mlekiem:).

Drożdżowy mikołaj Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowy mikołaj

 

  • Składniki:
  • 0,5 kg mąki,
  • 10 dag masła,
  • 2 jajka,
  • 5 dag drożdży,
  • 4 łyżki cukru,
  • Szczypta soli,
  • 1 szklanka mleka,
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko do smarowania,
  • 2 rodzynki,
  • Szczypta czerwonego barwnika spożywczego

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowy mikołaj
Mleko podgrzewamy. Do letniego dodajemy rozkruszone drożdże, 1 łyżkę cukru oraz tyle mąki, by rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy. Do gotowego rozczynu dajemy sól, jajka, pozostałą mąkę oraz pozostały cukier. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Następnie wlewamy tłuszcz i dalej wyrabiamy około 5 minut. Gotowe ( odchodzące od ręki), odstawiamy w ciepłe miejsce. Ma ono podwoić swoją objętość. Gdy ciasto jest już gotowe wykładamy je na stolnicę. Wyłożone dzielimy na dwie części. Jedna powinna być nieco większa. Większą część ciasta wałkujemy, formując kształt podobny do gruszki. Będzie ona stanowić czapkę oraz głowę i brodę mikołaja. Ciasto układamy na przygotowanej blaszce. Z drugiej części formujemy nos, pompon oraz brodę. Dolną część rozwałkowanej gruszki nacinamy nożyczkami, tak by powstała spodnia część brody. Na jej wierzch wykładamy oddzielnie rozwałkowaną i ponacinaną brodę. Zarówno, pompon, nos jak i brodę przed przyłożeniem smarujemy jajkiem, by ciasta dobrze się połączyły. Z rodzynek wykonujemy oczy. Tak uformowanego mikołaja smarujemy roztrzepanym jajkiem. Do jego części dokładamy barwnik. Zabarwionym jajkiem smarujemy czapkę oraz nos. Gotowego mikołaja wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30-35 minut w 180˚C.
Drożdżowy mikołaj
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na 2 części.
Drożdżowy mikołaj
Większą część wałkujemy na kształt gruszki
Drożdżowy mikołaj
Z drugiej części formujemy wąsy, pompon, nos oraz brodę
Drożdżowy mikołaj
Uformowanego mikołaja smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Tagi:

jajko jajka