renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Książka Kucharska: Danie główne Hortex

Drożdżowy pieróg

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżowe ciasto z pysznym nadzieniem. Posmakuje na pewno każdemu głodomorkowi. Można podawać to danie z dowolną surówką, ale pysznie smakuje z taką która ma w składzie sos jogurtowy lub podobny.

Drożdżowy pieróg

Składniki:

Drożdżowy pieróg

 

  • 2x Warzywa na patelnię z przyprawą włoską - Warzywa na patelnię Hortex 50 g mąki
  • pół szklanki mleka

  • 4 łyżki oliwy
  • 2,5 dag drożdży

  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta soli 1 litr oleju

  • 1 cebula

  • 600 gram polędwicy wieprzowej
  • ser żółty ok. 20 gram
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do wieprzowiny

Sposób przygotowania:

Drożdżowy pieróg
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać mąkę, oliwę i cukier, wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Polędwicę pokroić w plastry i obsmażyć na oleju i dusić z cebulą pokrojoną w kostkę i przyprawa do wieprzowiny (ok. pół łyżeczki). Gdy mięso będzie miękkie dodać całe opakowanie warzyw na patelnię z przyprawą włoską i dusić ok 5 minut. Wyłączyć. Z ciasta formować placki, na każdym położyć kawałek sera żółtego i farsz, zlepić brzegi formułując pieróg. Smażyć na głębokim tłuszczu na rumiano. Podawać posypane zieleniną i z dowolną surówką.