Sposób przygotowania:
Drożdżowy placek z gruszkami
Margarynę rozpuścić i pozostawić do wystudzenia. Drożdże rozmieszać wraz z mlekiem, cukrem oraz 2 łyżkami mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier waniliowy, żółtka oraz wyrośnięte drożdże i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać wystudzoną, rozpuszczoną margarynę i wyrabiać jeszcze parę minut, a następnie ciasto odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć go do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i wyrównać powierzchnię ciasta. Gruszki obrać, pokroić w kostkę i wyłożyć na wierzch ciasta. Przygotować kruszonkę: Masło posiekać z mąką, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, a następnie zagnieść palcami, aż powstanie kruszonką. Przygotowaną kruszonką posypać owoce na cieście. Tak przygotowane ciasto piec w 180 st przez 1h.