mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Drożdżowy przekładaniec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Tym razem nieśmiertelny drożdżowiec

Drożdżowy przekładaniec

Składniki:

Drożdżowy przekładaniec

 

  • Ciasto:
  • 50 dkg mąki
  • 25 dkg masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 dkg drożdży
  • pól filiżanki mleka
  • Nadzienie:
  • 30 dkg mielonych orzechów
  • 30 dkg cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 20 dkg marmolady
  • Polewa
  • 5 dkg czekolady
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżki mleka

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowy przekładaniec
Ciasto: Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Zagnieść mąkę z masłem, dodać drożdże. Ciasto dobrze wyrobić i podzielić na 3 części. Na natłuszczona blachę (24/32 cm) wyłożyć pierwszą warstwę ciasta. Posmarować marmoladą i obsypać orzechami i cukrami (połową). Rozwałkować drugą połowę ciasta i dac na pierwszą część. Drugie ciasto również smarujemy dżemem, obsypujemy orzechami i cukrami, nakrywamy ciastem trzecim. Pieczemy w nagrzanym do 160- 180 st. piekarniku przez 50 minut. Gotowe i ostudzone polewamy polewą. Polewa: Składniki rozpuścić na małym ogniu. Gorącym polewać zimne ciasto.