Sposób przygotowania:
Drożdżowy przekładaniec z jeżynamiPrzygotowanie rozczynu drożdżowego:
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z dodatkiem 1 łyż cukru i 1 łyż mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut.
Przygotowanie ciasta:
Do dużej miski lub na stolnice wysypujemy mąkę. Dodajemy cukier, sól, jajka, miód. Dodajemy rozczyn drożdżowy i łączymy składniki. Następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Zagniatamy ciasto.
Zagniatanie ciasta:
Ciasto drożdżowe zagniatamy do momentu, aż zacznie odstawać od miski i ręki. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotowanie nadzienia:
Gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie. Owoce przebieramy i płuczemy. Przekładamy do rondla. Lekko rozgniatamy widelcem (można zblendować, ale ja chciałam czuć kawałki owoców). Dodajemy cukier i klika kropli soku z cytryny do smaku. Całość dusimy na wolnym ogniu ok 7 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotownaie przekładańca:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część rozwałkowujemy. Do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką przekładamy pierwszą część ciasta i smarujemy nadzieniem. Przykrywamy kolejnym ciastem i smarujemy nadzieniem. Na koniec przykrywamy ostatnim kawałkiem ciasta i odstawiamy na ok 20 minut.
Przygotowanie kruszonki:
Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą. Następnie palcami rozgniatamy tworząc małe grudki.
Pieczenie ciasta:
Wierzch ciasta równomiernie posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach ok 1 godzinę. Najlepiej sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem.
Smacznego!