dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Drożdżowy przekładaniec z jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Placek drożdżowy upieczony dla mojego taty. Cukier biały zamieniłam na trzcinowy. Ciasto było bardzo dobre.

Drożdżowy przekładaniec z jeżynami

Składniki:

Drożdżowy przekładaniec z jeżynami

Ciasto:

Nadzienie jeżynowe:

Kruszonka:

Sposób przygotowania:

Drożdżowy przekładaniec z jeżynami

Przygotowanie rozczynu drożdżowego:

Drożdżowy przekładaniec z jeżynami
Rozczyn drożdżowy odstawiamy w ciepłe miesjce do wyrośnięcia.

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z dodatkiem 1 łyż cukru i 1 łyż mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut.

Przygotowanie ciasta:

Drożdżowy przekładaniec z jeżynami
Wszystkie składaniki na ciasto drożdżowe łączymy ze sobą.

Do dużej miski lub na stolnice wysypujemy mąkę. Dodajemy cukier, sól, jajka, miód. Dodajemy rozczyn drożdżowy i łączymy składniki. Następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Zagniatamy ciasto.

Zagniatanie ciasta:

Drożdżowy przekładaniec z jeżynami
Ciast drożdżowe odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło.

Ciasto drożdżowe zagniatamy do momentu, aż zacznie odstawać od miski i ręki. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotowanie nadzienia:

Drożdżowy przekładaniec z jeżynami
Jeżyny dusimy z cukrem kilka minut na wolnym ogniu.

Gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie. Owoce przebieramy i płuczemy. Przekładamy do rondla. Lekko rozgniatamy widelcem (można zblendować, ale ja chciałam czuć kawałki owoców). Dodajemy cukier i klika kropli soku z cytryny do smaku. Całość dusimy na wolnym ogniu ok 7 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotownaie przekładańca:

Drożdżowy przekładaniec z jeżynami
Porcje ciasta drożdżowego obficie smarujemy nadzieniem jeżynowym, które przykrywamy pozostałym ciastem.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część rozwałkowujemy. Do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką przekładamy pierwszą część ciasta i smarujemy nadzieniem. Przykrywamy kolejnym ciastem i smarujemy nadzieniem. Na koniec przykrywamy ostatnim kawałkiem ciasta i odstawiamy na ok 20 minut.

Przygotowanie kruszonki:

Drożdżowy przekładaniec z jeżynami
Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą i zagniatamy kruszonkę.

Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą. Następnie palcami rozgniatamy tworząc małe grudki.

Pieczenie ciasta:

Drożdżowy przekładaniec z jeżynami
Krusoznkę posypujemy po wierzchu ciasta i całość pieczemy.

Wierzch ciasta równomiernie posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach ok 1 godzinę. Najlepiej sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem.
Smacznego!