jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Poświąteczny przekładaniec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

poświąteczny przekładaniec, doskonałe ciasto dla każdego

Poświąteczny przekładaniec

Składniki:

Poświąteczny przekładaniec

 

  • 1 kostka masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej inka
  • 30 dag czerstwych różnych ciast
  • 4 łyżki kwasnego dżemu- z czarnej porzeczki
  • orzechy- do posypania po wierzchu

Sposób przygotowania:

Poświąteczny przekładaniec
Masło utrzeć na pianę. Jajka z cukrem ubić na parze, aż do zgęstnienia masy. Następnie zdjąć, ubijając wystudzić. Dodawać porcjami masę jajeczną do tłuszczu, ucierać. Na końcu dodać do masy rozmieszaną w łyżce gorącej wody kawę, sok cytrynowy i utrzeć wszystko razem. Do tak przygotowanej masy wsypać grubo pokruszone ciasto drożdżowe, piaskowe, biszkoptowe, kruche- jakie mamy, wymieszać. Tortownicę opłukać wodą. Ułożyć i ucisnąć połowę masy. Na masę rozsmarować dżem z czarnej porzeczki. Przykryć resztą masy, wygładzić powierzchnię. Przekładaniec po wierzchu posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do lodówki do steżenia. Wyjąć przed samym podaniem na szklaną paterę. Pokrajać zwilżonym nożem w letniej wodzie, tak jak się kroi tort.