Sposób przygotowania:
Poświąteczny przekładaniec
Masło utrzeć na pianę. Jajka z cukrem ubić na parze, aż do zgęstnienia masy. Następnie zdjąć, ubijając wystudzić. Dodawać porcjami masę jajeczną do tłuszczu, ucierać. Na końcu dodać do masy rozmieszaną w łyżce gorącej wody kawę, sok cytrynowy i utrzeć wszystko razem. Do tak przygotowanej masy wsypać grubo pokruszone ciasto drożdżowe, piaskowe, biszkoptowe, kruche- jakie mamy, wymieszać. Tortownicę opłukać wodą. Ułożyć i ucisnąć połowę masy. Na masę rozsmarować dżem z czarnej porzeczki. Przykryć resztą masy, wygładzić powierzchnię. Przekładaniec po wierzchu posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do lodówki do steżenia. Wyjąć przed samym podaniem na szklaną paterę. Pokrajać zwilżonym nożem w letniej wodzie, tak jak się kroi tort.