Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Drożdżowy przeplataniec z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo lubię drożdżowe ciasta,ten drożdżowiec jest niezwykle mięciutki,pachnący dżemem i bakaliami.Polecam również na świąteczny stół.

Drożdżowy przeplataniec z bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowy przeplataniec z bakaliami

 

 

  • dodatkowo:
  • 10 dag mieszanki keksowej
  • 1 słoiczek dżemu morelowego lub marchewkowego (200 ml)
  • cukier puder do posypania
  • mąka pszenna do podsypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Drożdżowy przeplataniec z bakaliami
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru,1 łyżką mąki pszennej i połową ciepłego mleka,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn ruszył. Masło roztapiamy i studzimy.Jajka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do mąki dajemy rozczyn,utarte jajka,resztę mleka i stopione masło,zagniatamy mięciutkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny żeby troszkę podrosło. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką w prostokąt o wymiarach około 27 cm x 35 cm.Środek ciasta smarujemy dżemem i posypujemy mieszanką keksową. Następnie nożem tniemy podłużne pasy,które zaplatamy naprzemiennie. Drożdżowiec układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Drożdżowy przeplataniec z bakaliami
Ciasto wałkujemy na prostokąt i smarujemy dżemem i posypujemy bakaliami.
Drożdżowy przeplataniec z bakaliami
Przygotowane ciasto nacinamy w ukośne pasy.
Drożdżowy przeplataniec z bakaliami
Pocięte pasy zaplatamy naprzemiennie-raz jeden raz drugi pas.
Drożdżowy przeplataniec z bakaliami
Upieczony drożdżowiec z bakaliami studzimy.

Tagi:

jajko jajka