Sposób przygotowania:
Drożdżowy przeplataniec z bakaliami
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru,1 łyżką mąki pszennej i połową ciepłego mleka,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn ruszył. Masło roztapiamy i studzimy.Jajka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do mąki dajemy rozczyn,utarte jajka,resztę mleka i stopione masło,zagniatamy mięciutkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny żeby troszkę podrosło. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką w prostokąt o wymiarach około 27 cm x 35 cm.Środek ciasta smarujemy dżemem i posypujemy mieszanką keksową. Następnie nożem tniemy podłużne pasy,które zaplatamy naprzemiennie. Drożdżowiec układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.