Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Wieniec drożdżowy z bakaliami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Aromatyczne, drożdżowe ciasto z bakaliami w formie wieńca.

Wieniec drożdżowy z bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieniec drożdżowy z bakaliami

 

  • mąka pszenna (luksusowa) - 3 szklanki (szkl. o poj 250ml) + mąka do posypania stolnicy,
  • drożdże świeże - 25g,
  • żółtko (białko zostawić do posmarowania ciasta przed pieczeniem),
  • masło - 50g,
  • mleko - szklanka,
  • cukier - 3 lyzki,
  • cukier z wanilią Kamis - łyżeczka,
  • bakalie - u mnie suszona żurawina, suszone, posiekane daktyle oraz skórka pomarańczowa,
  • aromat rumowy - łyżeczka,
  • masło do posmarowania ciasta - 2 lyzki,
  • tłuszcz i mąka do formy na wieniec.

Sposób przygotowania:

Wieniec drożdżowy z bakaliami
Połowę mleka podgrzać aby było lekko cieple i rozpuścić w nim rozkruszone drożdże, 3 łyżki cukru oraz łyżkę maki. Odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce. Drugą połowę mleka mocno podgrzać i rozpuścić w nim masło. Mąkę przesiać z cukrem z wanilią. Do maki dodajemy rozczyn drożdżowy, przestudzone mleko z masłem oraz żółtko. Wyrabiamy ciasto mikserem lub ręcznie. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu, na ok godzinę do wyrośnięcia. Bakalie - użyłam na oko, po większej garści daktyli, i nieco mniejszej garści żurawiny oraz skórki pomarańczowej - wymieszać z łyżeczką aromatu rumowego. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach 25x45cm. Dwie łyżki masła rozpuścić, lekko przestudzić i posmarować nim ciasto, po czym posypać bakaliami. Zwinąć ciasto w ciasna roladę i zlepić dwa końce tworząc pierścień. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej maka formy na wieniec, nieco spłaszczyć i wyrównać kształt, po czym naciąć ciasto pionowo w kilku miejscach. Odstawić na 30 minut w cieple miejsce do wyrośnięcia. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym białkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu dać ciastu odpocząć przez 5 minut w wyłączonym piekarniku i wyjąc je z formy już po ostudzeniu.
Wieniec drożdżowy z bakaliami
Etap 1
Wieniec drożdżowy z bakaliami
Etap 2
Wieniec drożdżowy z bakaliami
Etap 3
Wieniec drożdżowy z bakaliami
Etap 4

Tagi:

bakalie ciasto