Sposób przygotowania:
Wieniec drożdżowy z bakaliami
Połowę mleka podgrzać aby było lekko cieple i rozpuścić w nim rozkruszone drożdże, 3 łyżki cukru oraz łyżkę maki. Odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce. Drugą połowę mleka mocno podgrzać i rozpuścić w nim masło. Mąkę przesiać z cukrem z wanilią. Do maki dodajemy rozczyn drożdżowy, przestudzone mleko z masłem oraz żółtko. Wyrabiamy ciasto mikserem lub ręcznie. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu, na ok godzinę do wyrośnięcia. Bakalie - użyłam na oko, po większej garści daktyli, i nieco mniejszej garści żurawiny oraz skórki pomarańczowej - wymieszać z łyżeczką aromatu rumowego. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach 25x45cm. Dwie łyżki masła rozpuścić, lekko przestudzić i posmarować nim ciasto, po czym posypać bakaliami. Zwinąć ciasto w ciasna roladę i zlepić dwa końce tworząc pierścień. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej maka formy na wieniec, nieco spłaszczyć i wyrównać kształt, po czym naciąć ciasto pionowo w kilku miejscach. Odstawić na 30 minut w cieple miejsce do wyrośnięcia. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym białkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu dać ciastu odpocząć przez 5 minut w wyłączonym piekarniku i wyjąc je z formy już po ostudzeniu.
luna
msewka