Sposób przygotowania:
Placek drożdżowy z bakaliami
mąkę przesiałam do miski. Mleko lekko podgrzałam, rozmieszałam w nim drożdże dodając 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, odstawiłam na ok. 15 minut aż całość się mocno spieniła i zaczęła rosnąć. Wlałam rozczyn do mąki, dosypałam resztę cukru, dolałam roztrzepane jajko i zaczęłam wyrabiać elastyczne ciasto. Po kilku minutach miętoszenia pomału dolewałam przestudzone, rozpuszczone masło i wyrabiałam ciasto dalej aż zaczęło odchodzić od rąk i miski. Uformowałam kulę, przykryłam miskę czystą ściereczką i zostawiłam do wyrośnięcia na ok. 1 - 1 , 5 godziny. W tym czasie ciasto zwiększyło swoją objętość prawie 3 razy. Bakalie sparzyłam, dobrze osączyłam, morele posiekałam. Wymieszałam owoce z mąką i dodałam do ciasta, ponownie zagniotłam i podzieliłam na 2 części. Z każdej uformowałam podłużny bochenek. Formy, zwykłe keksówki, posmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Włożyłam ciasto z bakaliami, przykryłam ściereczką i odstawiłam żeby znów wyrosło - ma wypełnić blaszkę. Napuszone posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypałam kruszonką zagniecioną z podanych składników. Piekłam ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
dusia30
martunia19