luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Drożdżowe ślimaki z budyniem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne ciasto na zimowe wieczory.

Drożdżowe ślimaki z budyniem

Składniki:

Drożdżowe ślimaki z budyniem

 

  • Składniki na ciasto:
  • 30 gram drożdży
  • 50 gram cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 500 gram maki pszennej
  • 2 jajka
  • 125 ml. mleka
  • 100 gram stopionego masła
  • szczypta soli

 

  • Składniki na nadzienie:
  • 2 budynie np. waniliowe
  • 750 ml. mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 150 gram rodzynek (kto nie lubi może zastąpić migdałami lub orzechami)
  • Dodatkowo:
  • 4 pełne łyżki dżemu morelowego

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ślimaki z budyniem
Drozdze pokruszyc do cieplego mleka, dodac 1/2 lyzeczki cukru, 1 lyzke maki i odstawic na 20 min. w cieple miejsce. Po tym czasie make wsypac do miski, zrobic dolek i tam wlac rozczyn z drozdzy oraz dodac reszte skladnikow. Wyrobic ciasto i odstawic pod przykryciem w cieple miejsce na ok. 45 min. Budyn ugotowac z podanych skladnikow, dodac rodzynki i odstawic do ostygniecia. Wyrosniete ciasto jeszcze raz krotko wyrobic i podzielic na dwie czesci. Rozwalkowac na ksztalt prostokata i posmarowac polowa budyniu i nastepnie zwinac w rulon. Odcinac 2cm. plastry i klasc na blache wylozona papierem do pieczenia. Z druga czescia ciasta postepowac identycznie jak z pierwsza. Piec 30 min. w temp. 180 stopni. Gorace ciasto smarowac podgrzanym dzemem.