Sposób przygotowania:
Drożdżowe ślimaki z budyniem
Drozdze pokruszyc do cieplego mleka, dodac 1/2 lyzeczki cukru, 1 lyzke maki i odstawic na 20 min. w cieple miejsce. Po tym czasie make wsypac do miski, zrobic dolek i tam wlac rozczyn z drozdzy oraz dodac reszte skladnikow. Wyrobic ciasto i odstawic pod przykryciem w cieple miejsce na ok. 45 min. Budyn ugotowac z podanych skladnikow, dodac rodzynki i odstawic do ostygniecia. Wyrosniete ciasto jeszcze raz krotko wyrobic i podzielic na dwie czesci. Rozwalkowac na ksztalt prostokata i posmarowac polowa budyniu i nastepnie zwinac w rulon. Odcinac 2cm. plastry i klasc na blache wylozona papierem do pieczenia. Z druga czescia ciasta postepowac identycznie jak z pierwsza. Piec 30 min. w temp. 180 stopni. Gorace ciasto smarowac podgrzanym dzemem.
msewka
Natala1210
Babciagramolka
luna