Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Drożdżowy wieniec z orzechowym nadzienieniem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniały wieniec z obłędnym orzechowym nadzieniem. Pięknie wygląda i pysznie smakuje. Idealnie pasuje na świąteczny stół, poczęstunek i dla gości.

Drożdżowy wieniec z orzechowym nadzienieniem

Składniki:

Drożdżowy wieniec z orzechowym nadzienieniem

Rozczyn:

  • 3 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • pół szklanki ciepłego mleka

Ciasto:

  • 2 i pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju

Nadzienie:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżowy wieniec z orzechowym nadzienieniem

Wykonanie rozczynu i ciasta:

Drożdżowy wieniec z orzechowym nadzienieniem
Z podanych składników robimy rozczyn i ciasto.

Rozczyn: Drożdże należy rozetrzeć dokładnie z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką tortową. Następnie przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia rozczynu.
Wykonujemy ciasto: Jajka i oba cukry dać do miski i utrzeć na puszystość. Następnie do mąki dać gotowy rozczyn, olej i utarte jajka z cukrami.

Zagnieść mięciutkie ciasto. Wyrobić je kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dosypać trochę mąki tortowej, a gdy jest zbyt twarde dolać niewielką ilość ciepłego mleka. Tak wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około półtorej godziny w ciepłe miejsce.

Nadzienie:

Drożdżowy wieniec z orzechowym nadzienieniem
Z podanych składników wykonujemy nadzienie do wieńca.

Orzechy należy zblendować blenderem razem z miodem, starałam się pozostawić trochę kawałów orzechów, ale można zblendować na gładką masę, jak kto lubi, a następnie orzechy zalać gorącym mlekiem i dokładnie wymieszać, na koniec do masy orzechowej wsypać cynamon i całość dokładnie wymieszać.

Nadziewanie:

Drożdżowy wieniec z orzechowym nadzienieniem
Nastepnie ciasto wałkujemy i smarujemy nadzieniem z orzechów.

Następnie na stolnicy lekko posypanej mąką wałkować wyrośnięte ciasto na prostokąt o wymiarach tak około 27 cm x 36 cm. Rozwałkowane ciasto należy posmarować nadzieniem orzechowym.

Formowanie wieńca:

Drożdżowy wieniec z orzechowym nadzienieniem
Następnie ciasto rolujemy i formujemy okrągły wieniec.

Następnie ciasto posmarowane nadzieniem zwinąć w roladę i łącząc końce ze sobą uformować koło. Wieniec przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Moja rada: Do środka można włożyć kokilkę, wtedy nasz wieniec będzie miał ładny kształt, ale nie jest to konieczne.

Nacinanie wieńca:

Drożdżowy wieniec z orzechowym nadzienieniem
Następnie wieniec naciąć po ukosie i odstawić do podrośnięcia.

Następnie wieniec należy naciąć bardzo ostrym nożem, tak lekko po ukosie każde nacięcie i wieniec odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do lekkiego podrośnięcia.

Do pieczenia:

Drożdżowy wieniec z orzechowym nadzienieniem
Smarujemy wieniec masłem i posypujemy orzechami siekanymi.

Masło lub margarynę roztapiamy i smarujemy nią cały wieniec za pomocą pędzelka, jeżeli będziemy piec z kokilką to również środek wieńca. Na koniec wieniec posypujemy posiekanymi orzechami.

Pieczenie i podanie:

Drożdżowy wieniec z orzechowym nadzienieniem
Gotowy upieczony wieniec z orzechowym nadzieniem.

Wieniec piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Upieczony wystudzić. Jeżeli piekliśmy z kokilką to kokilkę usunąć delikatnie tak, żeby nie uszkodzić wieńca. Podawać. Smacznego.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Jeżeli nie mamy blendera to orzechy można zmielić, lub zmielić większą część, a pozostałe drobno posiekać.