Sposób przygotowania:
Drożdżowy wieniec ze śliwkami
Mleko lekko podgrzać, a masło rozpuścić na małym ogniu. Rozmieszać drożdże z 2 łyżeczkami cukru, 2 łyżeczkami mąki i niewielką ilością mleka. Odstawić, aby zaczęły pracować na kilkanaście minut. Do miski wsypać resztę mąki, wlać jajka, dodać cukier, rozczyn, roztopione masło i zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiać dość długo. Następnie dostawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny. Następnie na stolnicy podsypując mąką zagnieść raz jeszcze, uformować wałek, który zmieści się do wybranej okrągłej formy/tortownicy z kominem (Ja użyłam prodiża z kominem) Ciasto przełożyć do prodiża lub na tortownicę z papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 15 min. Śliwki umyć i usunąć z nich pestki, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na cieście i posypać zagniecioną kruszonką. Piec ok. 30 min. w 180st. C.