misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Drożdżowy wieniec z serem

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Kawałek takiego puszystego drożdżowego ciasta z serem i rodzynkami to doskonały pomysł na dodatek do kawy lub herbaty.

Drożdżowy wieniec z serem

Składniki:

Drożdżowy wieniec z serem

 

  • 1/2 kg mąka,
  • 1 szklanka mleko,
  • 6 dkg cukier,
  • 6 dkg margaryna,
  • 3 dkg drożdże,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko jaja,
  • cukier waniliowy,
  • 1/2 kg twaróg,
  • 6 dkg masło,
  • 10-15 dkg cukier,
  • cukier waniliowy,
  • 1 jajko,
  • 1/2 torebki budyń waniliowy,
  • zapach pomarańczowy lub cytryn,
  • rodzynki,
  • kruszonka,
  • 1/2 kostki masło,
  • 1/2 szklanki cukier puder,
  • cukier waniliowy
  • #1 łyżka plaska amoniaku
  • #mąki tyle , aby rozkruszało się w dłoni
  • lukier:
  • #3/4 szklanka cukru pudru
  • #2 łyżki soku z cytryny
  • #2 łyżki ciepłej wody przegot.

Sposób przygotowania:

Drożdżowy wieniec z serem
Gdy drożdzowe piekę ciasto, zapach czuje całe miasto...



Z drozdzy , cukru i mleka zrobić rozczyn , wlać do przesianej mąki . Gdy podrośnie dodać jajko, zółtko resztę cukru, cukru waniliowego, tluszczu roztopionego i szczyptę soli i wyrobić na gładką , lśniącą masę, aż będzie odstawać od ręki. Postawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.Twaróg ze wszystkimi skladnikami zmiksować mikserem bądz w malakserze,. ciasto wyłożyć na stolnicę , rozwałkować wprostokąt i równomiernie rozłożyć ser. zwinąć w ruloni włożyć do formy na wieniec (tej największej )końcami do spodu. W tym czasie zrobić kruszonkę: masło posiekać z mąką i cukrem + cukrem waniliowym. Mąki dodawać po trochę do momentu ąż będą robić się małe grudki po roztarciu na dloni.Jeszcze do mąki dodać amoniak. Ciasto pociągnąć pędzelkiem maczanym w ciepłej wodzie a następnie posypać kruszonką. Po podrośnięciu wstawić do pieca na 40 min (Aż się zarumieni) w 180*C. Po upieczeniu i ostudzeniu polać lukrem .

Tagi:

jajko jajka