Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Drożdżowy wieniec z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

kawałek ciepłej drożdżówki i kubek zimnego mleka - pysznie!

Drożdżowy wieniec z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowy wieniec z jagodami

 

 

  • lukier - 1 szkl. cukru pudru
  • sok z połowy dużej cytryny
  • odrobina gorącej wody

 

  • do posmarowania - 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowy wieniec z jagodami
mąkę przesiałam do miski, dodałam sól i 2 łyżki cukru. Masło roztopiłam i przestudziłam. Drożdże rozmieszałam w mleku dodając 1 łyżkę cukru - odstawiłam na 10 minut żeby zaczęły pracować. Do mąki wlałam rozczyn, dodałam jajka i zaczęłam zagniatać ciasto. Pomalutku dolewałam lekko ciepły tłuszcz. Wyrabiałam ciasto aż zrobiło się elastyczne, błyszczące i odchodziło od dłoni. Zwinięte w kulę odłożyłam do wyrośnięcia przykrywając ściereczką. Po godzinie zwiększyło swoją objętość 3 a nawet 4 krotnie. Podzieliłam kulę na dwie część i każdą lekko zagniotłam. Jedną część rozwałkowałam leciutko podsypując mąką na duży prostokąt.Oprószyłam go równomiernie bułką tartą. Jagody wymieszałam z cukrem i mąką ziemniaczaną - połowę rozłożyłam w miarę równo na kawałku ciasta i zwinęłam w luźny rulon. Ten przecięłam wzdłuż i zwinęłam w koło przeplatając jedną część pod drugą i starannie zlepiając końce. Część jagód podczas tego manewrowania ciastem wysypała mi się, ale powtykałam je delikatnie z powrotem między warstwy ciasta. Całość ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Tak samo przygotowałam drugi wianuszek z pozostałej części ciasta i jagód. Odstawiłam na 30 minut żeby ciasto podrosło. Miałam w zamrażarce resztkę kruszonki migdałowej, która została mi z pieczenia bułeczek więc posypałam nią wianuszki - spokojnie możecie pominąć tę kruszonkę - ja ją wykorzystałam bo się marnowała. Piekłam ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Gdy drożdżówki nieco przestygły polałam je jeszcze lukrem utartym z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny gorącej wody - a co ? jak szaleć to szaleć :D Przybrałam surowymi jagodami i listkami mięty.
Drożdżowy wieniec z jagodami
świeże jagody opłukałam i przebrałam - trzeba je bardzo dokładnie osączyć
Drożdżowy wieniec z jagodami
mąkę przesiałam do dużej miski - naszykowałam też jajka i resztę składników
Drożdżowy wieniec z jagodami
połowę ciasta rozwałkowałam na prostokąt - oprószyłam go bułką tartą i nałożyłam jagody z cukrem i mąką
Drożdżowy wieniec z jagodami
wianuszki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Tagi:

jajko tarta jajka