Sposób przygotowania:
Drożdżowy z serem i orzechową kruszonką
Zaczyn: Drożdże mieszamy z cukrem , dodajemy łyżkę ciepłego mleka i łyżkę mąki . Zostawiamy do wyrośnięcia . Resztę mąki mieszamy z zaczynem , ubitymi z cukrem żółtkami , podgrzanym mlekiem , rozpuszczonym masłem . Zagniatamy ciasto , jeśli będzie za rzadkie , dosypujemy nieco mąki . Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia . Po wyrośnięciu wałkujemy na prostokąt o wielkości malej , podłużnej foremki . Przygotowujemy nadzienie:mieszamy ser z utartym koglem-moglem i cukrem wanilinowym . Smarujemy ciasto , które zwijamy w rulon , przecinamy wzdłuż i owijamy wokół siebie . Przekładamy do blaszki , smarujemy żółtkiem , posypujemy kruszonką i pieczemy w 180 C 30 minut .