Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe z truskawkamiWykonanie:
Do misy wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek. Mleko podgrzewamy aby było ciepłe i rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem i wlewamy do dołka w mące.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy by rozczyn wyrósł.
Kiedy rozczyn będzie wystarczający dodajemy do niego rozpuszczone letnie masło resztę cukru i sól. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od rąk. Ma być miękkie i elastyczne.
Ciasto przykrywamy ściereczką lub miską na jakąś godzinę by wyrosło.
Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy i formujemy wałek. Dzielimy na 20 części.
Robimy płaskie placuszki na które nakładamy pokrojone drobno truskawki z cukrem.
Zlepiamy jak pieroga i formujemy wałeczek. Formę od pieca wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasze wałeczki,kładziemy zlepieniem na dół, zostawiamy na 20 minut by wyrosły.
Roztrzepujemy jaja i smarujemy pędzelkiem każdą bułeczkę. Wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu i wystudzeniu przekładamy bułeczki na kratkę, zostawiamy by wystygły i polewamy lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.