IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Drożdżowy zawijaniec

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tak zwane "coś z niczego"

Drożdżowy zawijaniec

Składniki:

Drożdżowy zawijaniec

 

  • Ciasto
  • 300 ml wody
  • 450 g mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki ciasta zakwaszonego (lub 1 łyżeczka suchego zakwasu piekarskiego)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 10 g świeżych drożdży
  • Farsz:
  • 5 wędzonych parówek z kurcząt
  • 1 mała czerwona papryka
  • 5 czarnych oliwek bez pestek
  • 4 suszone pomidory w oleju z ziołami
  • 2 liście kapusty pekińskiej
  • 100 g białego sera
  • 50 g żółtego sera
  • 1 mała cebula
  • pól puszki kukurydzy
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 4 łyżki majonezu Dekoracyjnego Winiary
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Drożdżowy zawijaniec
Parówki obrać z osłonek, wrzucić na 3 minuty do wrzątku, pogotować i wyjąć do studzenia. Paprykę, oba sery i cebulę pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w plasterki, pomidory i kapustę w paski. Kukurydzę osączyć z zalewy. Parówki pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki farszu włożyć do miski i dokładnie wymieszać.

Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski i wymieszać. Wyrabiać ręką. Ciasto ma mieć postać niezbyt twardej kuli.

Stolnicę posypać dużą ilością mąki. Wyłożyć ciasto i rozwałkować na cienki kwadratowy placek. Na 3/4 placka nałożyć farsz. Zwinąć jak roladę. Położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem. Ponakłuwać wierzch widelcem i pozostawić do wyrośnięcia.

Roladę posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Piec ok. 40 minut.

Smacznego!