Sposób przygotowania:
Duet brokułowo - kalafiorowy
Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy połowę drobno pokrojonej cebuli którą podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojony ząbek czosnku i krótko podsmażamy. Następnie wrzucamy różyczki brokułu i smażymy około 5 minut. Brokuł przekładamy do garnka, zalewany połową bulionu i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. W tym czasie przygotowujemy drugą część zupy. Pozostałą cebulę podsmażamy na patelni na 2 łyżkach masła, a następnie dodajemy różyczki kalafiora i smażymy około 5 minut. Zalewamy bulionem i gotujemy, aż kalafior będzie miękki. Doprawiamy. Gdy obydwie zupy są ugotowane należy je zmiksować na gładki krem i w razie potrzeby jeszcze doprawić. Następnie nakładamy zupę na talerze używając dwóch chochelek. Stół wygląda ciekawie, gdy staramy się aby każdy talerz miał inną kompozycję zup – pół na pół, okręgi – wszystko zależy od fantazji kucharza! Zupę podajemy jak kto lubi - z groszkiem ptysiowym, grzankami, lub bez żadnych dodatków! Smacznego! :)