Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Duńska zupa porowa z zieloną cebulką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Zupa ta kojarzy mi się z klasyczną zupą serową, jednak smak pora i zielonej cebulki nadaje jej zupełnie inny wyraz... Polecam!

Duńska zupa porowa z zieloną cebulką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duńska zupa porowa z zieloną cebulką

 

  • 1-2 białe części z pora
  • 2 zielone cebulki
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 200 g serka topionego
  • 100 g sera gouda
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 l bulionu
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Duńska zupa porowa z zieloną cebulką
Pora płuczemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Zieloną cebulkę płuczemy i siekamy. Ser ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pora i szklimy dodając szczypiorek. Po około 5 minutach zalewamy całość bulionem i zagotowujemy, dodajemy serek topiony i gotując na wolnym ogniu roztapiamy go. Doprawiamy zupę do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec zalewamy śmietaną i dodajemy starty ser (zostawiamy 3 łyżeczki sera) – zagotowujemy i podajemy posypując pozostałym serem.
Duńska zupa porowa z zieloną cebulką
Etap 1 na roztopionym maśle szklimy por
Duńska zupa porowa z zieloną cebulką
Etap 2 do pora dodajemy posiekaną zieloną cebulkę
Duńska zupa porowa z zieloną cebulką
Etap 3 zalewamy bulionem i dodajemy serek topiony
Duńska zupa porowa z zieloną cebulką
Etap 4 dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku

Tagi:

sery ser pory