Sposób przygotowania:
Duszona łopatka z kurkami
Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski. Do czosnku dodać przyprawy, zioła i olej (5 łyżek). Wszystko dokładnie wymieszać. Mięso pokroić na 3-4 kawałki, włożyć do marynaty i wymieszać tak, żeby marynata pokryła mięso w całości. Odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny (jak dłużej, to nawet lepiej). Zamarynowane mięso obsmażyć na oleju. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić ją. Dodać oczyszczone, opłukane i dowolnie pokrojone kurki. Smażyć razem kilka minut. Do mięsa z grzybami wlać 2 szklanki wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (ok. 1,5 godziny). Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i szklanką zimnej wody. Zagęścić tym sos.