Sposób przygotowania:
Duszona pierś kurczęcia z grzybami.
Grzyby namoczyć dzień wcześniej,a rano odlać z nich wodę,osączyć na sitku i pokroić w paski.Warzywa również obrać,opłukać i pokroić na talarki i paski,usuwając odpadki.Mięso opłukać,osuszyć i pokroić na paski.Tłuszcz rozgrzać w woku lub głębszej patelni i kłaść kawałki drobiu na skwierczący olej.Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano,dodając po kolei pokrojone grzyby i warzywa.Smażyć jeszcze przez 5 min.Zalać wodą na tyle,by zakryła składniki,dodać przyprawy zapachowe. Dusić pod przykryciem z 30-40 min na zmniejszonym ogniu.Pod koniec wsypać fix do potraw chińskich,zamieszać i dusić jeszcze 5 min.Wyłączyć palnik,a potrawkę doprawić pieprzem i wyłożyć na talerze lub do miseczek do potraw orientalnych i podawać z wcześniej ugotowanym ryżem długoziarnistym.
Izka192