mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Duszona ryba

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Duszona ryba jako danie lub dodatek do dania

Duszona ryba

Składniki:

Duszona ryba

 

  • 600 g mrożonych filetów z dowolnej morskiej ryby,
  • 1 łyżka soku cytrynowego,
  • 2 łyżki mąki,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 cebule,
  • 100 g pieczarek,
  • 20 g masła,
  • pietruszka świeża,
  • pieprz,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Duszona ryba
Filety lekko rozmrażamy i porcjujemy. Skrapiamy sokiem z cytrynowym. Solimy i oprószamy pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w na cienkie półkrążki. Pieczarki płuczemy i kroimy w paski. Odlewamy łyżkę oleju. Dodajemy masło i podsmażamy na takim tłuszczu cebulę z pieczarkami. Rybę obtaczamy z każdej strony w mące i smażymy na pozostałym oleju na rumiany kolor z dwóch stron. Na rybę nakładamy cebulę z pieczarkami, skrapiamy wszystko 3 łyżkami wody i przykrywamy patelnię dusząc potrawę przez ok. 10 minut na małym ogniu. Taką rybę możemy spożywać samą, podawać z ziemniakami czy też ryżem.

Tagi:

ryba ryby