Sposób przygotowania:
Duszona szpikowana łopatka Eli
Umytą łopatkę osuszyć papierowym ręcznikiem.Boczek pokroić w słupki(pokrojony boczek można zamrozić-łatwiej będzie się szpikować),4 ząbki czosnku w grubsze plasterki.Cebulę posiekać,resztę czosnku przecisnąć przez praskę.W mięsie zrobić pionowe nacięcia cienkim nożem.W nacięcia wkładać po słupku boczku i plasterku czosnku.W brytfance rozgrzać trochę oleju i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.Dodać cebulę,czosnek,kostkę mięsną,przyprawę do grilla i chwilę jeszcze smażyć.Podlać wodą,dodać pieprz,sól do smaku i dusić do miękkości,co jakiś czas podlewając wodą.Miękkie mięso wyjąć i przykryć folią aluminiową,żeby nie wystygło.Mąkę wymieszać dokładnie z połową szklanki wody,wlać do sosu i chwilę pogotować.Mięso pokroić w plastry.Sos podać osobno w sosjerce.Ja podałam mięso z kluskami śląskimi( w mojej galerii) i młodą kapustą zasmażaną( w mojej galerii).Smacznego!
luna
Jojo
elzbieta8960
Sarenka
misia53