eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1771]

Duszona szpikowana łopatka Eli

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Niby zwykła pieczeń a jednak inna i pyszna.

Duszona szpikowana łopatka Eli

Składniki:

Duszona szpikowana łopatka Eli

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 15 dkg boczku wędzonego
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 1 kostka mięsna Winiary
  • 1 łyżka przyprawy do grilla
  • sól,pieprz
  • olej
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Duszona szpikowana łopatka Eli
Umytą łopatkę osuszyć papierowym ręcznikiem.Boczek pokroić w słupki(pokrojony boczek można zamrozić-łatwiej będzie się szpikować),4 ząbki czosnku w grubsze plasterki.Cebulę posiekać,resztę czosnku przecisnąć przez praskę.W mięsie zrobić pionowe nacięcia cienkim nożem.W nacięcia wkładać po słupku boczku i plasterku czosnku.W brytfance rozgrzać trochę oleju i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.Dodać cebulę,czosnek,kostkę mięsną,przyprawę do grilla i chwilę jeszcze smażyć.Podlać wodą,dodać pieprz,sól do smaku i dusić do miękkości,co jakiś czas podlewając wodą.Miękkie mięso wyjąć i przykryć folią aluminiową,żeby nie wystygło.Mąkę wymieszać dokładnie z połową szklanki wody,wlać do sosu i chwilę pogotować.Mięso pokroić w plastry.Sos podać osobno w sosjerce.Ja podałam mięso z kluskami śląskimi( w mojej galerii) i młodą kapustą zasmażaną( w mojej galerii).Smacznego!