Sposób przygotowania:
Duszona szyneczka z cebulą
W brytfance rozgrzać trochę oleju. Do brytfanki włożyć mięso. Oprószyć je z każdej strony solą czosnkową, posypać przyprawą do wieprzowiny i ziołami. Mięso zrumienić z każdej strony. Obraną cebulę pokroić na ćwiartki. Ćwiartki cebuli dodać do mięsa i lekko podsmażyć. Do brytfanki wlać wodę (tyle, żeby mięso było w połowie zakryte), dodać kostkę mięsną. Brytfankę przykryć. Szynkę dusić do miękkości. W czasie duszenia sprawdzać, czy nie trzeba dolać trochę wody. W pół szklanki zimnej wody rozmieszać mąkę, zagęścić nią sos jak mięso będzie już miękkie. Gdyby sos wyszedł za gęsty, dolać jeszcze trochę wody. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową szynkę kroić w plastry i podawać.