Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Rolada Nadziewana Szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczny schab nadziewany szpinakiem

Rolada  Nadziewana Szpinakiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rolada Nadziewana Szpinakiem

 

  • 1 i 1/2 kg schabu b/k
  • 450 gram szpinaku mrożonego
  • 15 dkg żółtego sera
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 6 plastrów podwędzanej szynki (u mnie cygańska)
  • 1 cebula
  • oliwa do smażenia
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada Nadziewana Szpinakiem
Schab rozkroić ostrym nożem na jeden płat mięsa. Lekko rozbić tłuczkiem ,posolić ,popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem i ułożyć na mięsie plastry szynki .Szpinak(najlepiej liściasty) przełożyć na rozgrzaną patelnię z oliwą ,dodać zmiażdżony czosnek ,posiekaną cebulę . Przyprawić solą ,świeżo zmielonym pieprzem ,gałką muszkatołową . Jak szpinak się rozmrozi i odparuje prawie cały płyn ,dodać starty ser i dokładnie wymieszać . Szpinak zostawić do ostygnięcia ,potem ostudzony rozłożyć na mięsie z szynką. Płat mięsa zwinąć w roladę ,spiąć wykałaczkami lub związać mocną nitką. Roladę posolić i obsmażyć z każdej strony na oliwie .Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania ,podlać winem i gorącą wodą do połowy jej wysokości .Piec w 180 stopniach przez ok. 1,5 -2 godziny . W połowie pieczenia roladę przełożyć na drugą stronę.
Rolada  Nadziewana Szpinakiem
Na płacie mięsa rozłożyć przyprawiony szpinak i schab zwinąć w roladę .
Rolada  Nadziewana Szpinakiem
Roladę obwiązać nitką ,przełożyć do naczynia ,podlać winem z wodą i upiec.