Sposób przygotowania:
Rolada Nadziewana Szpinakiem
Schab rozkroić ostrym nożem na jeden płat mięsa. Lekko rozbić tłuczkiem ,posolić ,popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem i ułożyć na mięsie plastry szynki .Szpinak(najlepiej liściasty) przełożyć na rozgrzaną patelnię z oliwą ,dodać zmiażdżony czosnek ,posiekaną cebulę . Przyprawić solą ,świeżo zmielonym pieprzem ,gałką muszkatołową . Jak szpinak się rozmrozi i odparuje prawie cały płyn ,dodać starty ser i dokładnie wymieszać . Szpinak zostawić do ostygnięcia ,potem ostudzony rozłożyć na mięsie z szynką. Płat mięsa zwinąć w roladę ,spiąć wykałaczkami lub związać mocną nitką. Roladę posolić i obsmażyć z każdej strony na oliwie .Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania ,podlać winem i gorącą wodą do połowy jej wysokości .Piec w 180 stopniach przez ok. 1,5 -2 godziny . W połowie pieczenia roladę przełożyć na drugą stronę.