Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Nadziewana szynka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nadziewana szynka wieprzowa pieczona w rękawie.

Nadziewana szynka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadziewana szynka

 

  • 60 dkg szynki wieprzowej
  • 150 g twarożku domowego naturalnego
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 10 listków świeżej bazylii
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
  • 3 łyżki przyprawy karkówka klasyczna
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej

Sposób przygotowania:

Nadziewana szynka
Mięso ponacinać w ten sposób, żeby otrzymać prostokątny płat mięsa. Oprószyć go solą i pieprzem. Do twarożku dodać posiekane listki bazylii i igiełki rozmarynu, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, pomidory suszone z czosnkiem i bazylią, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Farsz nałożyć na środek mięsa. Złączyć brzegi mięsa, obwiązać mocno nicią. Olej wymieszać z przyprawą do karkówki i solą ziołową. Przyprawami natrzeć mięso i przełożyć do rękawa do pieczenia (zabezpieczyć końcówki rękawa)., ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię i rozsunąć jej brzegi, żeby mięso się przyrumieniło. Z upieczonej szynki zdjąć nitkę. Mięso podzielić na porcje.
Nadziewana szynka
Mięso ponacinane w ten sposób żeby powstał prostokąt.
Nadziewana szynka
Wszystkie składniki nadzienia przełożone do miseczki.
Nadziewana szynka
Szynka z farszem mocno obwiązana nicią.
Nadziewana szynka
Nadziana szynka natarta przyprawami i włożona do rękawa do pieczenia.