Sposób przygotowania:
Nadziewana szynka
Mięso ponacinać w ten sposób, żeby otrzymać prostokątny płat mięsa. Oprószyć go solą i pieprzem. Do twarożku dodać posiekane listki bazylii i igiełki rozmarynu, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, pomidory suszone z czosnkiem i bazylią, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Farsz nałożyć na środek mięsa. Złączyć brzegi mięsa, obwiązać mocno nicią. Olej wymieszać z przyprawą do karkówki i solą ziołową. Przyprawami natrzeć mięso i przełożyć do rękawa do pieczenia (zabezpieczyć końcówki rękawa)., ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię i rozsunąć jej brzegi, żeby mięso się przyrumieniło. Z upieczonej szynki zdjąć nitkę. Mięso podzielić na porcje.