nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Duszona wątróbka z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Duszona wątróbka z żurawiną

Duszona wątróbka z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duszona wątróbka z żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Duszona wątróbka z żurawiną
Wątróbkę myjemy, usuwamy żyły itp., kroimy na mniejsze kawałki i obtaczamy w mące (dzięki temy zrobi się fajny sosik). Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i wrzucamy wątróbkę. Smażymy kilka minut, tak, aby się zrumieniła. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy na piórka. W garnku rozgrzewamy masło z olejem i wrzucamy cebulę. Smażymy przez kilka minut, tak aby się zeszklia. Do cebuli dorzucamy wątróbkę, listek laurowy, ziele angielskie, dolewamy wody i dusimy pod przykryciem przez ok 20 min. Następnie dodajemy wino, żurawinę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy jeszcze przez ok 5 minut. Wątróbkę możemy podawać z ziemniaczkami i z ogórkiem kiszonym.
Duszona wątróbka z żurawiną
Umytą i pokrojoną wątróbkę obtaczamy w mące
Duszona wątróbka z żurawiną
przyrumieniamy na patelni na złoty kolor
Duszona wątróbka z żurawiną
Czerwoną cebulę przysmażamy na szklisty kolor
Duszona wątróbka z żurawiną
Dusimy razem z winem i żurawiną ok 5 minut