Sposób przygotowania:
Duszona wątróbka z żurawiną
Wątróbkę myjemy, usuwamy żyły itp., kroimy na mniejsze kawałki i obtaczamy w mące (dzięki temy zrobi się fajny sosik). Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i wrzucamy wątróbkę. Smażymy kilka minut, tak, aby się zrumieniła. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy na piórka. W garnku rozgrzewamy masło z olejem i wrzucamy cebulę. Smażymy przez kilka minut, tak aby się zeszklia. Do cebuli dorzucamy wątróbkę, listek laurowy, ziele angielskie, dolewamy wody i dusimy pod przykryciem przez ok 20 min. Następnie dodajemy wino, żurawinę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy jeszcze przez ok 5 minut. Wątróbkę możemy podawać z ziemniaczkami i z ogórkiem kiszonym.