eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kurczak korzenno orzechowy Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam kurczaka o nowym smaku korzenno orzechowym. Żeby kurczak był smaczniejszy przeleżał posmarowany marynatą pięć godzin w chłodnym miejscu.

Kurczak korzenno orzechowy Eli

Składniki:

Kurczak korzenno orzechowy Eli

mięso

  • 1 kurczak - około 2 kg

marynata

pozostałe składniki

  • 4 duże cebule lub 8 małych
  • 1 duża główka czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka

Sposób przygotowania:

Kurczak korzenno orzechowy Eli

przygotowanie cebuli i czosnku

Kurczak korzenno orzechowy Eli
Obrane cebule pokroić na większe kawałki. Czosnek pokroić w plasterki.

Cebule obrać z łupinek i pokroić na duże kawałki. Czosnek obrać z łupinek i pokroić w plasterki

przygotowanie marynaty

Kurczak korzenno orzechowy Eli
Na talerzu przygotować suche składniki marynaty.

Przygotować suche składniki marynaty : przyprawę do kurczaka, czosnek granulowany, sól, imbir, ziele angielskie, goździki i pieprz.

przygotowanie marynaty cd

Kurczak korzenno orzechowy Eli
W misce przygotować mokre składniki marynaty.

Do miski wlać olej rzepakowy i dodać masło orzechowe.

przygotowanie marynaty cd

Kurczak korzenno orzechowy Eli
Do mokrych składników marynaty dodać suche i wymieszać.

Do miski z olejem i masłem orzechowym dodać suche składniki marynaty i wymieszać.

przygotowanie kurczaka

Kurczak korzenno orzechowy Eli

Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posmarować kurczaka marynatą i włożyć do naczynia żaroodpornego. przykryć naczynie pokrywką i odstawić w chłodne miejsce na 5 godzin.

przygotowanie kurczaka cd

Kurczak korzenno orzechowy Eli

Do naczynia z kurczakiem włożyć cebulę, czosnek i posypać przyprawą do kurczaka. Wlać do kurczaka około 1 litra gorącej wody. Naczynie z kurczakiem przykryć pokrywką.

Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C z termoobiegiem. Włożyć kurczaka do piekarnika i piec przez 80 minut. Po tym czasie kurczaka odkryć.

Zmienić grzanie w piekarniku na 190 stopni góra - dół i piec kurczaka około 30 minut aż się zrumieni. Kurczaka wyjąć i po 10 minutach podzielić na porcje. Powstały sos zmiksować.

przygotowanie kurczaka

Kurczak korzenno orzechowy Eli

Kurczaka podawać z sosem. Ja do kurczaka podałam kluski śląskie i sałatkę z ogórków. Smacznego!