Sposób przygotowania:
Kurczak korzenno orzechowy Eliprzygotowanie cebuli i czosnku
Cebule obrać z łupinek i pokroić na duże kawałki. Czosnek obrać z łupinek i pokroić w plasterki
przygotowanie marynaty
Przygotować suche składniki marynaty : przyprawę do kurczaka, czosnek granulowany, sól, imbir, ziele angielskie, goździki i pieprz.
przygotowanie marynaty cd
Do miski wlać olej rzepakowy i dodać masło orzechowe.
przygotowanie marynaty cd
Do miski z olejem i masłem orzechowym dodać suche składniki marynaty i wymieszać.
przygotowanie kurczaka
Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posmarować kurczaka marynatą i włożyć do naczynia żaroodpornego. przykryć naczynie pokrywką i odstawić w chłodne miejsce na 5 godzin.
przygotowanie kurczaka cd
Do naczynia z kurczakiem włożyć cebulę, czosnek i posypać przyprawą do kurczaka. Wlać do kurczaka około 1 litra gorącej wody. Naczynie z kurczakiem przykryć pokrywką.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C z termoobiegiem. Włożyć kurczaka do piekarnika i piec przez 80 minut. Po tym czasie kurczaka odkryć.
Zmienić grzanie w piekarniku na 190 stopni góra - dół i piec kurczaka około 30 minut aż się zrumieni. Kurczaka wyjąć i po 10 minutach podzielić na porcje. Powstały sos zmiksować.
przygotowanie kurczaka
Kurczaka podawać z sosem. Ja do kurczaka podałam kluski śląskie i sałatkę z ogórków. Smacznego!
gusia1000