TheKajtex

TheKajtex

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 53]

Duszone żeberka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Miękkie żeberka w przepysznym sosie

Duszone żeberka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Duszone żeberka

 

Sposób przygotowania:

Duszone żeberka
Żeberka dokładnie myjemy i suszymy, dzielimy na mniejsze porcje i każdą z nich nacieramy solą, pieprzem i przyprawą do żeberek. Tak przyprawione żeberka powinny poleżeć około 2 godzin, po czym możemy je podsmażać. Na gorący tłuszcz kładziemy żeberka, podsmażamy je z obu stron i wkładamy do rondla. Kolejnie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany ząbek czosnku. Wrzucamy je do rondla i wszystko zalewamy wodą. Dusimy na malutkim ogniu, pod przykryciem około 2 godziny, aż żeberka będą miękkie. Na koniec zagęszczamy sos poprzez rozmieszanie łyżki mąki w pół szklanki zimnej wody i dodanie do żeberek. Krótkie mieszanie sprawi, że sos będzie zagęszczony i bardzo smakowity. Tak przygotowane żeberka można już podawać do obiadu. Smacznego :)
Duszone żeberka
Gotowe, duszone żeberka w pysznym zagęszczonym sosie