powirka

powirka

Kucharz
[Przepisów: 24]

Duszone Żeberka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W półtorej godziny przyrządzimy duszone żeberka ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Duszone Żeberka

Składniki:

Duszone Żeberka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Duszone Żeberka
Umyte żeberka włożyć na patelnię z niewielką ilością oleju około 3 łyżek, obsmażyć z obu stron na brązowy kolor. Cebulę i czosnek obrać, opłukać pokroić ( cebulę w talarki, a czosnek w drobną kostkę). Przypieczone żeberka przełożyć w garnek i zalać wodą około 5 szklanek, aby mięso było w niej zanurzone. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 45-50 minut. Wrzucić przygotowaną cebulę, czosnek, liść laurowy, kostkę mięsną, pieprz i tak dusimy jeszcze przez około 35 minut. Przy końcu gotowania żeberek solimy do smaku i w razie potrzeby dolewamy wody. Mąkę roztrzepujemy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do garnka z duszącymi się żeberkami mieszając, aby mąkę dokładnie rozprowadzić. Gotować przez 5 minut ciągle mieszając.