goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Duszony indyk z rozmarynem i papryką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

W taki sam sposób możemy przygotować fileta z kurczaka, łopatkę lub szynkę wieprzową. Podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą.

Duszony indyk z rozmarynem i papryką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Duszony indyk z rozmarynem i papryką

 

  • filet z indyka 1/2 kg
  • papryka czerwona 1/2 sztuka
  • cebula czerwona 1/2 sztuka
  • tłuszcz do smażenia
  • śmietana 2 łyżki
  • mąka 1 łyżka
  • rozmaryn 1 1/2 łyżeczka
  • sól do smaku
  • czarny pieprz mielony 1/3 łyżeczka
  • przyprawa do indyka 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Duszony indyk z rozmarynem i papryką
Fileta z indyka kroimy na niewielkie kawałki, a następnie oprószamy przyprawą do indyka. Obsmażamy na tłuszczu. Do mięsa dodajemy pokrojoną drobno cebulę, paprykę i całość dusimy. Całość podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem około 40 minut. Śmietaną mieszamy z mąką i zaciągamy nią sos. Podajemy z ziemniaczkami/ryżem/kaszą.
Duszony indyk z rozmarynem i papryką
Fileta z indyka kroimy na niewielkie kawałki, a następnie oprószamy przyprawą do indyka. Obsmażamy.
Duszony indyk z rozmarynem i papryką
Do mięsa dodajemy pokrojoną drobno cebulę, paprykę
Duszony indyk z rozmarynem i papryką
Całość podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem