Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Duszony królik z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Mięso z królika jest bardzo delikatne i zdrowe. Doskonale nadaje się zarówno na zwykły obiad, jak i ten świąteczny.

Duszony królik z czosnkiem

Składniki:

Duszony królik z czosnkiem

 

  • 50 dkg mięso z królika
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • 1/2 łyżki rozmarynu
  • 1/2 łyżki przyprawy stek gruboziarnistej
  • 1/2 łyżki przyprawy grill ziołowy
  • sól ziołowa do smaku
  • 4 łyżki oleju do marynaty
  • olej do smażenia
  • 1/2 cebuli
  • 1 kostka mięsna

Sposób przygotowania:

Duszony królik z czosnkiem

Etap 1

Duszony  królik
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.

Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego wszystkie przyprawy, rozmaryn i olej. Wszystko dokładnie wymieszać.

Etap 2

Duszony  królik
Mięso z królika dokładnie pokryte marynatą.

Do marynaty włożyć po porcjowane mięso i wymieszać tak, żeby marynata pokryła mięso w całości. Odłożyć w chłodne miejsce na ok. 2 godziny.

Etap 3

Duszony  królik
Zamarynowane mięso mocno zrumienione na oleju.

Zamarynowane mięso wyjąć z marynaty i mocno zrumienić na oleju.

Etap 4

Duszony  królik
Pokrojona w kostkę cebula dodana do zrumienionego mięsa.

Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją.

Etap 5

Duszony  królik

Wlać marynatę, w której mięso się marynowało i 2 szklanki wody, dodać kostkę mięsną.

Etap 6

Duszony  królik

Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dolać więcej wody.

Tagi:

królik mięso