malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Duszony królik z ziołami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Najsmaczniejszy jest na drugi dzień przygotowaniu, więc staram się zawsze przygotować go wieczorem aby zjeść na drugi dzień na obiad.

Duszony królik z ziołami

Składniki:

Duszony królik z ziołami

 

Sposób przygotowania:

Duszony królik z ziołami
Królika solimy, pieprzymy o obsmażamy. Do brytfanny wlewamy 1 szklankę wody, wrzucamy królika i zalewamy winem, dodajemy listek, koper, pietruszkę i dusimy 30 minut. Następnie dodajemy posiekaną kalarepę, marchewki, kalafior, zioła prowansalskie oraz śmietanę, dusimy wszystko przez godzinę w razie potrzeby podlewając wodą. Po upływie tego czasy wyjmujemy z sosu koper, pietruszkę, mięso oraz listek, dodajemy masło i blendujemy wszystko na krem. Królika podajemy z powstałym sosem warzywnym oraz gotowanymi ziemniakami.