Sposób przygotowania:
Duża bułka z rodzynkami
Na początku w misce wymieszać mąkę z solą i suchymi drożdżami. Następnie dodać jajka, biały cukier, miód i mleko. Dokładnie wymieszać składniki, po czym przenieść je na stolnicę i wyrobić gładkie ciasto. Następnie do ciasta stopniowo dodawać mięciutkie masło, otartą skórkę cytrynową oraz rodzynki i ponownie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (tak na ok. godzinę).
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i spłaszczyć, formując ręcznie figurę na kształt kwadratu.Boki kwadratu złożyć do środka tak, aby się dotykały. Następnie ciasto zrolować i włożyć do formy. Ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu posmarować wierzch ciasta roztrzepanym białkiem jajka i głęboko ponacinać nożem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i piec 50 minut. Po upieczeniu odstawić do lekkiego przestygnięcia. Smacznego.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i spłaszczyć, formując ręcznie figurę na kształt kwadratu.Boki kwadratu złożyć do środka tak, aby się dotykały. Następnie ciasto zrolować i włożyć do formy. Ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu posmarować wierzch ciasta roztrzepanym białkiem jajka i głęboko ponacinać nożem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i piec 50 minut. Po upieczeniu odstawić do lekkiego przestygnięcia. Smacznego.