pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Dwukolorowe ciasto z biszkoptami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Proste ciasto z dodatkiem biszkoptów i polewą orzechową.

Dwukolorowe ciasto z biszkoptami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dwukolorowe ciasto z biszkoptami

 

  • CIASTO:
  • 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 szklanka czerwonej oranżady
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat rumowy
  • 2 łyżki kakao
  • 20 okrągłych biszkoptów z galaretką i czekoladą
  • POLEWA Z ORZECHÓW WŁOSKICH:
  • 300 g orzechów włoskich
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek wody

Sposób przygotowania:

Dwukolorowe ciasto z biszkoptami
CIASTO: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i cukier. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do białek. Wlewamy oranżadę, olej i aromat, wszystko mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej wsypujemy kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Blachę o wymiarach 27 x 35 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto jasne, następnie układamy biszkopty galaretką do dołu. Wylewamy na wierzch ciasto ciemne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* C i pieczemy ok. 60 minut. POLEWA Z ORZECHÓW WŁOSKICH: Do rondelka wlewamy 5 łyżek wody, dodajemy masło, cukier i cukier waniliowy. Czekamy, chwilę aż masło się rozpuści i wrzucamy lekko rozdrobnione orzechy. Zagotowujemy cały czas mieszając. Polewą polewamy upieczone ciasto.
Dwukolorowe ciasto z biszkoptami
Dwukolorowe ciasto z biszkoptami w blaszce