Sposób przygotowania:
Dwukolorowe pierożki na słodko
Jabłka wysuszyć z dodatkiem cynamonu. Wysuszone talarki jabłek pokruszyć lub pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie posiekać. Połączyć suszone jabłka i orzechy z miodem naturalnym. Do ok.15 dag mąki dodać 1,5 łyżki oleju, szczyptę soli i troszkę cukru oraz gorącą wodę, tak aby zagnieść ciasto (jak na pierogi). Do reszty mąki (ok.15 dag) dodać kakao, wymieszać, 1,5 łyżki oleju, szczyptę soli i cukru, a dolewając gorącej wody zagnieść ciemne ciasto. Powstaną nam dwa kawałki ciasta. Rozwałkować cienko najpierw jasne ciasto. Ja aby skrócić sobie czas przygotowania rozłożyć rozwałkowane ciasto na potrzepanej mąką formie do uszek (pierożnicy), nałożyć do wnętrza otworów wcześniej przygotowany farsz z suszonych jabłek, orzechów i miodu. Rozwałkować ciasto kakaowe, nałożyć na jasne i mocno przycisnąć wałkiem oba ciasta. Usunąć nadwyżki a pierożki delikatnie wytrząsnąć z formy. Zagotować wodę i na wrzątek wrzucać pierożki, aż do momentu wypłynięcia i ich ugotowania. Odcedzić. Podawać polane śmietaną z cukrem. Można udekorować gwiazdkami z białej i czarnej czekolady.
marietta