gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Dwukolorowy z masą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne ciasto, dwukolorowe, które nie dość, że jest proste w wykonaniu to jeszcze robi się je dość szybko.

Dwukolorowy z masą

Składniki:

Dwukolorowy z masą

CIASTA

  • 6 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 35 dag mąki
  • 30 dag cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka oraz 2 łyżki oleju
  • 6 łyżek letniej wody

MASA

Sposób przygotowania:

Dwukolorowy z masą
Jajka ubijamy z cukrem, olejem oraz wodą. Następnie dodajemy przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część pozostawiamy bez dodatków, a do drugiej dodajemy kakao.

Na wysmarowaną formę wykładamy ciasto ciemne, na to delikatnie ciasto jasne. Pieczemy około 40-45 min. Sprawdzamy patyczkiem( ma być suchy).

Większą część mleka gotujemy, a w mniejszej rozprowadzamy obie mąki cukry wanilinowe oraz żółtka. Do gotującego mleka dodajemy rozmieszane żółtka i zagotowujemy ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Odstawiamy do wystygnięcia.

Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy wystudzoną masę i ucieramy na jednolity krem. Na zimny placek rozkładamy masę i posypujemy kakao lub startą czekoladą.