Sposób przygotowania:
Dwukolorowy z masą
Jajka ubijamy z cukrem, olejem oraz wodą. Następnie dodajemy przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część pozostawiamy bez dodatków, a do drugiej dodajemy kakao.
Na wysmarowaną formę wykładamy ciasto ciemne, na to delikatnie ciasto jasne. Pieczemy około 40-45 min. Sprawdzamy patyczkiem( ma być suchy).
Większą część mleka gotujemy, a w mniejszej rozprowadzamy obie mąki cukry wanilinowe oraz żółtka. Do gotującego mleka dodajemy rozmieszane żółtka i zagotowujemy ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Odstawiamy do wystygnięcia.
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy wystudzoną masę i ucieramy na jednolity krem. Na zimny placek rozkładamy masę i posypujemy kakao lub startą czekoladą.
Na wysmarowaną formę wykładamy ciasto ciemne, na to delikatnie ciasto jasne. Pieczemy około 40-45 min. Sprawdzamy patyczkiem( ma być suchy).
Większą część mleka gotujemy, a w mniejszej rozprowadzamy obie mąki cukry wanilinowe oraz żółtka. Do gotującego mleka dodajemy rozmieszane żółtka i zagotowujemy ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Odstawiamy do wystygnięcia.
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy wystudzoną masę i ucieramy na jednolity krem. Na zimny placek rozkładamy masę i posypujemy kakao lub startą czekoladą.