Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Oczy Carycy z kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kolejne przekładane ciasto wyglądające bardzo efektownie. Zachwyca smakiem oraz wyglądem. Jest to ciasto o biszkopcie dwukolorowym przełożone masą cappuccino i galaretkę.

Oczy Carycy z kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Oczy Carycy z kremem

 

  • Ciasto jasne:
  • 7 białek
  • 1 i ¼ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 1/3 szklanki oleju

 

  • Ciasto ciemne:
  • 7 żółtek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju

 

 

  • Polewa:
  • 100g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka mielonej kawy
  • 1 łyżka mleka
  • 3 – 4 łyżki cukru

 

  • Dodatkowo:
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • 2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe

Sposób przygotowania:

Oczy Carycy z kremem
Ciasto jasne: Białka ubić dodać cukier, ciągle ubijając na mniejszych obrotach wlać olej i ocet. Na końcu wymieszać delikatnie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto ciemne: Żółtka z jajkami i cukrem ubić. Wlać olej a na końcu wymieszać z mąką, kakao i proszkiem.Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia wlewać na przemian ciasto jasne i ciemne. Piec ok 40 minut w temp 180 stopni.Upieczone ostudzić i przekroić na pół. Masa: 1,5 szkl mleka zagotować. Jajka zmiksować z cukrem wlać 1/2 szkl mleka , wsypać mąki i wymieszać . Całość wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć dodać budyń i proszek cappuccino.Polewa: Wszystkie składniki zagotować i lekko ostudzić.Galaretki rozpuścić w 350ml wrzątku i dolać 400ml zimnej wody.Przełożenie: Biszkopt -1/2 kremu - biszkopty - tężejąca galaretka (ciasto wstawić w tym momencie do lodówki aż galaretka całkowicie stężeje)- reszta kremu - drugi biszkopt - letnia polewa
Oczy Carycy z kremem
Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia wlewać na przemian ciasto jasne i ciemne. Piec ok 40 minut w temp 180 stopni.Upieczone ostudzić i przekroić na pół.
Oczy Carycy z kremem
Margarynę utrzeć dodać budyń i proszek cappuccino.
Oczy Carycy z kremem
Biszkopt -1/2 kremu - biszkopty - tężejąca galaretka (ciasto wstawić w tym momencie do lodówki aż galaretka całkowicie stężeje)
Oczy Carycy z kremem
reszta kremu - drugi biszkopt - letnia polewa