czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Dymek z pianą i truskawkami 2

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ciasto typu pleśniak- na kruchym cieście, nasączone owocami...

Dymek z pianą i truskawkami 2 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dymek z pianą i truskawkami 2

 

  • Ciasto:
  • 3 szkl. mąki,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1i1/2 kostki margaryny,
  • 6 żółtek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

 

Sposób przygotowania:

Dymek z pianą i truskawkami 2
1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem. Dodać żółtka oraz pokrojoną margarynę, całość posiekać nożem, następnie zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić na pół. Jedną część owinąć w folię spożywczą i zamrozić. Blaszkę o wym. 25x36cm natłuścić i wysypać cienko kaszką manną. Wyłożyć nie zamrożoną, rozwałkowaną część ciasta. 2. Owoce umyć, odszypułkować, przepołowić i luźno ułożyć na cieście. Przy pomocy sitka oprószyć kakao. 3. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodają cukier. Na koniec dodać przesianą mąkę oraz sok z cytryny, delikatnie wymieszać szpatułką. Połowę zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach wprost na owoce. Wyłożyć pianę, równomiernie rozsmarować i zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec ok. godz. w temp. 180st. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Dymek z pianą i truskawkami 2
Na blaszkę zetrzeć połowę zagniecionego ciasta
Dymek z pianą i truskawkami 2
Na cieście ułożyć owoce i oprószyc kakao