Sposób przygotowania:
Dynia nadziewana
Cielęcinę i wieprzowinę umyć, pokrajać w kawałki i zemleć w maszynce, dodając namoczoną uprzednio w mleku i odciśniętą bułkę. Dokładnie wymieszać, dodając jajo, sól, pieprz, drobno posiekaną nać pietruszki i pokruszony majeranek. Dynię umyć, obrać, odkrajać piętkę”, wydrążyć i odrzucić pestki. Napełnić mięsnym farszem, wygładzić powierzchnię nadzienia. Napełnioną nadzieniem dynię ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie, wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec. Upieczoną dynię polać sosem przygotowanym w następujący sposób: masło stopić, wymieszać z przesianą mąką, rozprowadzić chłodnym mlekiem i zagotować na małym ogniu, stale mieszając. Dodać posiekany koperek i śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić jeszcze raz do piekarnika. Zrumienić. Podawać jako samodzielną potrawę z ziemniakami z wody.
kasandra6
Agiatis