Sposób przygotowania:
Zapiekane filety dorady
Dorady wy filetować, oczyścić pod bieżącą wodą i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem oraz skropić octem balsamicznym. Odstawić do lodówki. Bulion można przygotować z ryby, gotując głowy i pozostałe części ryby po filetowaniu w wodzie z dodatkiem soli, pieprzu, curry, liścia laurowego i ziela angielskiego. Po 10 - 15 minutach powstały wywar odcedzić, by został sam bulion rybny. Czosnek i cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na łyżce masła, dodając przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki kminu rzymskiego i smażyć do lekkiego zrumienienia. Dynię osączyć z marynaty a pomidory umyć i pokroić w ćwiartki. Wyłożyć podsmażoną cebulę i czosnek na spód naczynia do zapiekania, następnie ułożyć filety z dorady. Na nie wyłożyć pomidory i dynię, zalać na koniec winem i bulionem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 C na 20 minut. Po 10 minutach można przełączyć piekarnik na termoobieg. Pod koniec pieczenia w miseczce wymieszać śmietanę z żółtkiem. Gdy wyjmiemy rybę z piekarnika powstały sos zaciągamy od razu śmietaną z żółtkiem by zgęstniał i zrobił się kremowy. Na talerz wykładamy sos, na niego rybę. Można podać z polentą.