lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 154]

Zapiekane filety dorady

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ryby można podawać na różne sposoby. Zapiekane filety z dorady z pomidorami gruszkowymi i marynowaną dynią podana z polentą.

Zapiekane filety dorady Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekane filety dorady

 

  • 2 dorady
  • 3 pomidory gruszkowe
  • 100 g dyni marynowanej
  • 1 cebula czerwona
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • szkl. bulionu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz
  • ocet balsamiczny
  • masło
  • kmin rzymski

Sposób przygotowania:

Zapiekane filety dorady
Dorady wy filetować, oczyścić pod bieżącą wodą i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem oraz skropić octem balsamicznym. Odstawić do lodówki. Bulion można przygotować z ryby, gotując głowy i pozostałe części ryby po filetowaniu w wodzie z dodatkiem soli, pieprzu, curry, liścia laurowego i ziela angielskiego. Po 10 - 15 minutach powstały wywar odcedzić, by został sam bulion rybny. Czosnek i cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na łyżce masła, dodając przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki kminu rzymskiego i smażyć do lekkiego zrumienienia. Dynię osączyć z marynaty a pomidory umyć i pokroić w ćwiartki. Wyłożyć podsmażoną cebulę i czosnek na spód naczynia do zapiekania, następnie ułożyć filety z dorady. Na nie wyłożyć pomidory i dynię, zalać na koniec winem i bulionem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 C na 20 minut. Po 10 minutach można przełączyć piekarnik na termoobieg. Pod koniec pieczenia w miseczce wymieszać śmietanę z żółtkiem. Gdy wyjmiemy rybę z piekarnika powstały sos zaciągamy od razu śmietaną z żółtkiem by zgęstniał i zrobił się kremowy. Na talerz wykładamy sos, na niego rybę. Można podać z polentą.
Zapiekane filety dorady
Dorady wy filetować, oczyścić pod bieżącą wodą i osuszyć
Zapiekane filety dorady
bulion mozna przygotować z pozostałych części ryby
Zapiekane filety dorady
Etap 3

Tagi:

dynia